Türkiye Üreyen Kuş Atlası ve Vatandaş Bilimi

Yeşil Dalga
-
Aa
+
a
a
a

Kuş gözlemcisi ve biyolog Lider Sinav'la Türkiye'de ilk defa yapılan ve "vatandaş bilimi"nin bir örneği olan Türkiye Üreyen Kuş Atlası Projesi'ni konuştuk. Bu sefer programın müzik arasında şarkı yerine kuş sesleri dinledik. Üreyen Kuş Atlası ülkemiz için elzem mi? Evet hem de nasıl!

http://www.trakus.org/
Yeşil Dalga: 11 Şubat 2016
 

Yeşil Dalga: 11 Şubat 2016

podcast servisi: iTunes / RSS

Lider Sinav'la Türkiye Üreyen Kuş Atlası'nı, neden ve nasıl yapıldığını, Türkiye için önemini, "vatandaş bilimi"nin ne demek olduğunu konuştuk.

Üreyen Kuş Atlası çalışması "vatandaş bilimi"nin en iyi örneklerinden biri. 2014 yılında başlayan çalışma Türkiye’de üreyen kuş türlerine dair bilgi toplayarak bu türlerin dağılım haritalarını oluşturmayı hedefliyor.

Üreyen Kuş Atlası Projesinin arkasında küçük ama etkili bir ekip var. Çekirdek ekip Kerem Ali Boyla, Dilek Şahin ve Lider Sinav'dan oluşuyor ve proje WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) altında yürütülüyor. Projenin destekçisi ise Avrupa Kuş Sayım Konseyi (EBCC)

Peki Üreyen Kuş Atlası neden yapılıyor? 

"Doğanın herhangi bir noktasına gidin, kuşlar oradadır! Kuşların bu görünürlüğüne değişik renkleri, boyutları ve davranışları da eklenince insanların kuşları izleme hevesi anlaşılabilir. Kuşları izlediğinizde sadece onların değil yaşadıkları alanların da durumuna dair bilgi toplayabilirsiniz. Çünkü doğada karmaşık besin ağlarının üst seviyelerinde yer alan kuşların varlığı ve sağlığı o alanda ağın alt seviyelerinde her şeyin yolunda olduğunu gösterir. Bu yüzden kuş gözlem doğayı incelemede çok değerli bir yöntemdir."

Daha fazla bilgi için:

http://kusatlasi.blogspot.com.tr/